משפחה במלחמה - אל תתמודדו לבד


מלחמת חרבות ברזל עדיין כאן וסיומה אינו נראה באופק.  חלפו למעלה מ-14 חודשים ועדיין משפחות שלמות חיות בחרדה על יקיריהם שבחזית, ועל חטופים שעדיין ממתינים לשוב הביתה. מה עובר על המשפחות הישראליות בתקופה של חירום? 
 

גירושין במלחמה


במציאות של חוסר ודאות גישור הוא מקלט בטוח למשפחות במלחמה

שגרת הלחימה משפיעה על תחומים רבים בחיינו וביניהם על הזוגיות, ועל מערכות היחסים שלנו במשפחה. זוגות רבים סובלים מבדידות מאוד גדולה ומגעגוע מתמשך. הצד שיצא למילואים מנותק מהבית לתקופות ארוכות ולא יכול לספק דברים שסיפק למשפחה בעבר. הצד שנותר בבית, לרוב אלה הנשים, מרגיש שלא רואים את המאמץ הגדול שהוא משקיע כשהוא מחזיק את כל הבית על כתפיו.  כך מתפתח תסכול מתמשך שעלול להוביל למשברים ולאתגרים בזוגיות.
 
זוהי למעשה שעת מבחן של הזוגיות. המלחמה היא כמו מיקרוסקופ שמגדיל את כל מה שקיים במשפחה -היא חושפת סדקים, מחזקת קשיים ומעמידה במבחן את יסודות הזוגיות.
 
בשנה האחרונה זוגות לא מעטים עוברים קשיים בלתי נתפסים. זוגות שלא מתראים במשך חודשים כי אחד מבני הזוג במילואים או בתפקיד שמחייב נוכחות מלאה כל הזמן; זוגות שצד אחד חרד כל הזמן לשלומו של הצד השני, זוגות שמתמודדים עם הלם קרב של מי שחזר מהחזית או עם פציעה קשה ושיקום מתמשך; זוגות שנעקרו מבתיהם והפכו לעקורים; זוגות שנאבקים להשיב בן משפחה חטוף וחיים בחרדה ומתח בלתי פוסקים.
 
כל המקרים הללו מובילים לקרבה גדולה או להתרחקות גדולה.
 
ישנם את אלה שהבינו את גודל השעה ושמו בצד את חילוקי הדעות, הריבים והבעיות ובחרו להסתכל על בני זוגם בעין אחרת ומתוך מצבי הלחץ והחרדה יצרו אפקט של קרבה ורצון לשמור על הקיים ולהיאחז במה שיש. פתאום דברים מקבלים פרופורציה וישנה הבנה שאין טעם לבזבז זמן על ויכוחים מיותרים.  
 
לעומתם יש את הזוגות שאצלם הבית השתנה ומה שעבד בעבר כבר לא עובד היום. אלה זוגות שהמלחמה הביאה להתרחקות האחד מהשנייה. אלה שהיו בלחימה חוזרים הביתה סגורים יותר בתחושה שלא מבינים את מה שהם עוברים, וכל מה שהם זקוקים לו זה הבנה והכלה ואלה שנותרו בבית מרגישים נטושים ושלא רואים את המאמץ שהם משקיעים כל יום, כשהם מחזיקים את עול הבית והילדים לבד על כתפם. כל אחד מבני הזוג כבר אינו מי שהיה לפני המלחמה.  כל אחד מהם מרגיש בודד בתוך הקשר, התקשורת הולכת ופוחתת כי אין לגיטימציה לשוחח על הקשיים וכך הבטן מתמלאת בתסכולים שלבסוף מובילים לפרידה.

אז מה עושים?

אם מדובר בקשר ארוך ומשמעותי, חשוב לתת לזה זמן, לעבור תהליך ולהבין שמצב החירום פעמים רבות מקצין את הדברים. אם הקשר היה טוב לפני המלחמה, אולי לא כדאי להסיק מסקנות ולקבל החלטות בעקבות המצב הנוכחי. עם זאת, גם במצב כזה יתכן שפרידה היא צעד נכון והמצב הוא רק תמריץ לקבלת ההחלטה הנכונה.
לפני שמקבלים החלטה כדאי לזכור שאנחנו חיים כרגע במציאות מאתגרת וקשה במיוחד, ולהכניס את זה לסל השיקולים. אם יש ילדים בתמונה עדיף לדחות את קבלת ההחלטה לתקופה יציבה יותר, אלא אם כן מדובר בזוגיות שיש בה סיכון ממשי לאחד מבני הזוג או בני המשפחה או שהמצב הוא כבר בלתי נסבל.
 
אם החלטתם להתגרש השתדלו לעשות זאת בצורה מכבדת, בליווי מקצועי של מגשר לגירושין שיוביל אתכם יד ביד במסע הזה עד לעריכת הסכם שמכבד את הצרכים של שניכם. תהליך הגישור יכול לסייע לכם להגיע להסכמות משותפות בנושאים של חלוקת רכוש הסדרי שהות עם הילדים ומזונות תוך הימנעות מהליכים משפטיים ארוכים ומייגעים.

למה  דווקא גישור ובמיוחד עכשיו?

בזמן מלחמה, סכסוכים משפחתיים עלולים להתעצם, וניהול הליך משפטי מסורתי עלול להחריף את המצב. גישור מציע אלטרנטיבה יעילה ורגישה לפתרון סכסוכים משפחתיים בתקופות כאלה. באמצעות גישור, בני הזוג יכולים להגיע להסכמות הדדיות תוך שמירה על כבוד הדדי ועל הקשר המשפחתי. התהליך מאפשר לצדדים להתמקד בצרכי הילדים ובבניית עתיד משותף, גם בתקופה של אי ודאות. 
גישור יכול לחסוך לצדדים זמן וכסף יקרים ולהחית את רמת החרדה והמתח.

למה ייפוי כוח מתמשך וצוואה חשובים במיוחד בזמן מלחמה?

משפחה זה הדבר הכי יקר. המלחמה הביאה איתה לצערנו, כאב, אובדן וחוסר ודאות. מעבר להשפעה הרגשית והנפשית, המלחמה הדגישה את החשיבות הקריטית של תכנון עתידי, במיוחד בתחום המשפחה והירושה. המצב המלחמתי המתמשך הדגיש עד כמה אף אחד אינו חסין מסיכונים ומשינויים קיצוניים, ואיך הכל יכול להשתנות ברגע. 
אם חלילה יקרה משהו, חשוב שהמשפחה שלנו תהיה מוגנת ושנדע שברגעים הקשים הכל יטופל כמו שצריך בלי סכסוכים ובלי עיכובים. 
על פי נתוני משרד האפוטרופוס הראשי 95% מהחללים והנרצחים במלחמה, רובם צעירים, לא ערכו צוואה. כשאין צוואה חלוקת הרכוש תתבצע לפי חוק הירושה. על פי החוק, אם הנפטר לא הותיר צוואה 50% מרכושו ונכסיו עוברים בירושה לבן/בת הזוג ו-50% לילדיו. אם הילדים קטינים (מתחת לגיל 18) ההורה הנותר מוצא עצמו שותף בנכסים עם ילדיו כך שהוא נדרש לקבל אישור מהרשויות לביצוע פעולות בנכסים המשותפים. 
 
דמיינו לעצמכם חייל מילואים שנפצע קשה במלחמה, יש לו עסק ומלא תוכניות לעתיד. הוא מאושפז, מחוסר הכרה.  משפחתו ניצבת בפני החלטות קשות ביותר: האם להמשיך בטיפולים ניסיוניים להיטיב את מצבו? האם לסגור את העסק שלו או להמשיך להפעילו? ללא ייפוי כוח מתמשך, ההחלטות הללו ייקבעו על ידי בית המשפט. 

יפוי כוח מתמשך וצוואה נועדו לתת מענה למצבים אלה ולמצבים רבים אחרים. יפוי כוח מתמשך קובע מי יטפל בענייניו של אדם כל עוד הוא בחיים, במועד בו לא יהיה כשיר לטפל בענייניו בעצמו, וצוואה קובע למי יעבור רכושו לאחר פטירתו.  כאשר מדובר באלמנות שהפכו בעל כורחן להורים יחידנים לילדיהם, מסמכים אלה חשובים פי כמה וכמה.

מהו הפתרון לאלמנות ולהורים יחידניים?
ייפוי כוח מתמשך הוא אחד הפתרונות שנועד להבטיח את המשך הטיפול באם עצמה או בכל הורה יחידני אחר ואת אופן הטיפול בילדיהם. באמצעות מסמך משפטי זה יכול ההורה היחידני לתכנן את עתידו ולהביע את רצונו כיצד יראו חייו וכשיהיה במצב שלא יוכל לדאוג לעצמו. במסגרת יפוי הכוח יכול ההורה היחידני למנות מיופה כח אחד או יותר שטיפל בענייניו האישיים, הרכושיים והרפואיים תוך שמירה על האינטרסים האישיים שלו ושל ילדיו. 

בעת עריכת יפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון, יכול ההורה היחידני  להורות למיופה הכוח  כיצד לדאוג לרווחת ילדיו, לנהל את נכסיו, לקבל החלטות הנוגעות לרכושו ולהשקיע את כספיו כדי לדאוג לעתיד טוב יותר לילדיו.
יפוי כוח מתמשך יכול למנוע סכסוכים משפחתיים ולהביא שקט נפשי בידיעה שיש תוכנית מגירה למקרה הצורך. 

צוואה היא כלי נוסף שבאמצעותו ניתן לקבוע כיצד יחולק הרכוש לאחר פטירת המצווה ובכך להבטיח שהכל יישאר במשפחה או ילך למטרות חשובות למצווה. בצוואות של הורה יחידני לקטינים חשוב במיוחד להקים נאמנות  שתקבע מי ידאג להם ומי יספק להם תמיכה כלכלית עד הגיעם לגיל 18. במסגרת הצוואה יכול ההורה היחידני לקבוע את זהות הנאמן שידאג לילדים ולהורות לו כיצד לנהוג בכספים לרווחת הילדים. 
 
לסיכום:
עריכת יפוי כוח מתמשך וצוואה הם מסמכים חשובים ומשלימים זה את זה,  אחד לתקופת החיים והשני לאחריהם. כאשר מדובר בהורה יחידני שילדיו תלויים בו ורק בו, עליו לחשוב מספר צעדים קדימה ולהערך לתרחישים שונים העשויים לקרות במצב של אובדן כשירות והעדר יכולת לקבל החלטות לחייו ולחיי ילדיו ולתרחישים העשויים לקרות לאחר לכתו. 

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי. 

עו
עו"ד גלית בן גל לדיני משפחה וירושה

פנו עוד היום לייעוץ והבטיחו את שלומכם ורווחת משפחתכם ועל תדחו את זה לעתיד.


מודעות אחרונות שפורסמו באתר

מרפסת מול הים

מופע שירים וסיפורים על תל אביב הקטנה

קורס תטא הילינג לילדים מגיל 8 עם הורים

כל קורסי תטא אפשר ללמוד החל מגיל 8. אצלי בנופית לומדים יחד עם הורים קרוס יסוד, מתקדם, ודיגדיפר. מתחילים באוגוסט מקורס יסוד ולמי שמתאים ימשיך לקורסים מתקדמים. הקורס פרונטלי בהתאמה לילדים באורך ובתוכן. מקבלים בסיום הקורס ספר חוברת והכשרה מהבית ספר של תטא הילינג העולמי. מאושר ע"י מייסדת השיטה ויאנה סטייבל

מפגש "ישראל לאן?" - פרספקטיבה חדשה על המצב

הסערות סביב מתגברות – מלחמה, קיטוב, יוקר מחייה, *אבל מה אם יש סיפור גדול יותר?* במפגש נקבל הבנה של התהליכים במציאות הישראלית, מתוך נקודת מבט בריאתית, והכוחות שמעבר לפני השטח.

סדנת איקבנה - אמנות ופילוסופיית סידור הפרחים היפנית (כולל התנסות ויצירת סידור אישי!)

סדנת איקבנה יחודית מסוגה בארץ-בואו לגלות את רזי אמנות סידור הפרחים היפני

הרשמו לקבלת עידכונים ומבצעים למייל