המלחמה החריפה את חוסר הוודאות בשוק הנדלן, הענף איבד נתח משמעותי מכוח האדם ואתרי בניה מחוסרי עובדים, עיריות מתעכבות במתן היתרים וקבלנים סובלים ממצוקת תזרים בשל העדר רוכשים.
7 לאוקטובר, כל המדינה בהולד. הלך רוח קשה, הדרום והצפון מפונים, כולם במילואים, ילדים במסגרות חלקיות, ירידה בצריכה, סגירת עסקים, עובדים בחל"ת ולמעשה ירידה בתוצר.
מלחמת 'חרבות ברזל' מהווה את אחד המשברים הגדולים שידע המשק בכלל וענף הנדל"ן בפרט.
חשוב לציין כי הירידה בביקושים בתחום החלה כבר שנתיים קודם לכן, עם תחילת עליית הריבית במשק והרפורמה המשפטית.
הריבית הגבוהה מנעה מיזמים וקבלנים לרכוש קרקעות ולהיכנס לפרויקטים לבניה חדשים. הם התמקדו במכירת דירות באתרים הקיימים בכדי להוריד הלוואות והתחייבויות בבנקים. עליית הריבית השפיעה גם על הרוכשים, משפרי הדיור והמשקיעים שעצרו לקיחת הלוואות ונטילת משכנתאות.
העדר פועלי בנין באתרים יביא לעיכובים במסירת הדירות ולעליית מחרי הדיור. כ- 90 אלף פועלי בנין פלסטינים היו בישראל. פועלים זרים אחרים גם חששו וחזרו לארץ מושבם. פרויקטים נעצרו או התקדמו בקצב איטי. המדינה פועלת למציאת פתרונות ולהבאת פועלי בנין ממדינות אחרות כגון: הודו וסין. אך כל הבירוקרטיה סביב מציאת עובדים מקצועיים, מתן אשרות שהייה ועבודה וכד' ייקחו זמן. שכר עבודה של עובדים חדשים ממדינות אילו צפוי להיות גבוה יותר. הנ"ל יגדיל את עלויות הבניה ומחירי הדירות.
העדר עובדים משליך ישירות על עיכובים בקצב הבנייה ולאיחורים משמעותיים במסירת הדירות מה שישפיע על היקף היצע הדירות בהמשך.
בנוסף יהיה צורך להפנות פועלים ומשאבים רבים לשיקום הדרום והצפון שנפגעו קשות.
מנהל התכנון ומשרדי הרשויות התעכבו במתן היתרי הבניה – יקטין גם את ההיצע בהמשך.
עליה דרמתית בפשעי אנטישמיות בעולם תגביר את הביקושים. מאות תקיפות של יהודים ביעדים בולטים: בתי כנסת, בתי ספר וחנויות יהודיות. עד 2070 האסלאם יהפוך להיות הדת הגדולה ותעבור את הנצרות. יהודים רבים ימשיכו לעלות לארץ ישראל מדינת היהודים ויהיה צורך בדירות. בנוסף יהודי התפוצות אוהבים להשקיע בישראל בעיקר ברצועת החוף ויש שרוכשים דירות ל"שעת חירום".
לסיכום:
- הירידה בביקושים בתחום החלה כבר לפני כשנתיים והמלחמה העצימה עוד יותר.
- קיטון בהיצע הדירות בעתיד בשל העדר פועלי בנין ועיכובים בהיתרים ואישורים במשרדי תכנון.
- צפי לגידול בביקושים בשל עליה דרמתית באנטישמיות שתביא לעולים חדשים לגור בישראל.
- אזור הדרום והצפון יחוו קיפאון לעוד כמה שנים, לפיכך הביקוש במרכז יעלה.
- שפל של התחלות בניה, האטה במכירות, ירידה בנטילת המשכנתאות לציבור.
- ירידה בביקושים של דירות ישנות בשל העדר ממ"ד. בעבר דירות אלו היו מוקד לרכישה או להשקעה ונחשבו לדירות זולות יחסית. כעת קיימת דרישה לדירות חדשות מקבלן עם ממ"ד.
- ככל שהמלחמה נמשכת היא גורמת להרס תשתיות ומונעת פעילות בניה. דבר שמביא לירידה בהיצע ומשך הבניה מתארך.
דעתי האישית היא שהשוק יקבל תפנית עצומה. ההיסטוריה לימדה אותנו שאחרי כל קיפאון, משבר או מלחמה יש התפרצות והתעוררות עצומה בשוק הנדל"ן. נוכחנו לראות זאת אחרי כל מלחמות ישראל בהיסטוריה לרבות הקורונה.
לדוגמה, לאחר מלחמת יום כיפור - בשנת 1974 היתה עליה של מעל 30% לשנה במחירי שוק הדיור וזאת במהלך שנתיים רציפות
לאחר מלחמת לבנון השניה בשנת 1982 עליה של יותר מ 20% כל שנה וזאת במהלך שנתיים רציפות
לאחר הקורונה חלה התפרצות בשוק של מעל 20% לשנה במהלך שנתיים ברציפות.
כבר בימים אילו אנו רואים ניצנים של תחילת התעוררות במשק בתחום הדיור. בחודש ינואר, נרשמה עליית מחירים בשיעור של 0.4% בהשוואה לחודש קודם. זאת על פי מדד מחירי הדירות החדשות שהתפרסם בדו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. נתונים אילו מעידים על מגמת שינוי שצפויה להמשיך.
תקופה של קיפאון יכולה לשמש חלון הזדמנויות להשקעה בנדל"ן. תחשבו על זה.
שלכם נילי