קפה - כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול
שתיית קפה היא אחת
מתענוגות החיים. צעירים, גברים, נשים ומבוגרים בכל רחבי העולם שותים לפחות כוס קפה
ביום ונהנים מטעם משובח וארומטי. אף על פי כן, רובנו לא עוצרים מדי פעם כדי לתהות
על מקורות הקפה.
סקירה קצרה של
נתונים מעניינים יכולה להרחיב את הידע שלנו על קפה ולשפר את חווית השתייה. ראשית,
חשוב להזכיר כי הקפה כפי שאנו מכירים אותו הוא למעשה שם כולל למספר רב של משקאות
חמים וקרים. כל המשקאות השייכים לקטגוריה של קפה מבוססים על תמציות שמנים
ארומטיים. את תמציות השמנים מפיקים מפולי צמח הקפה. זהו סוג צמח ממערכת בעלי פרחים
שבו לא פחות מ-10 מינים שונים של עצים נמוכי קומה ושיחים.
איך מזהים את צמח
הקפה ומהם חלקי הפרי?
בניגוד למה שנהוג
לחשוב, לא קל לזהות את צמח הקפה. הוא מוכר בעיקר בשל משקה הקפה אך אין לו ריח יוצא
דופן. הקפה צומח במקור באיזורי אקלים טרופי או סובטרופי וביבשות אפריקה ואסיה, אך
עם הזמן הוא הובא לארצות דרום אמריקה. כיום גדל הקפה בדרום אמריקה בכמויות מטורפות
שמנסות להדביק את קצב הצריכה והביקוש.
בנוסף, בטח תמיד
רציתם לדעת מהם חלקי פרי הקפה. זו ההזדמנות למנות את החלקים ולהצביע על המרכיבים
שגורמים לנו ליהנות מקפה: מרכז, פול קפה, שכבת מוץ, כיסוי קלף, שכבת פקטין, ציפה
וקליפה חיצונית. פול קפה נקרא גם "אנדוספרם" בעוד הציפה היא רקמה עסיסית
אמצעית המחזיקה בתכונות של פרי.
הבדלים בין משקאות
קפה
שומעים כל הזמן על
הרבה סוגים של קפה אבל מתביישים לשאול מה ההבדל ביניהם? הגעתם למקום הנכון. ברמה
הבסיסית, אספרסו הוא שמה של מנת קפה של 7 גרם הנחלט על ידי 30 מ"ל של מים.
אספרסו ארוך נחלט בכמות כפולה של מים ונהוג לשתות אותו עם סודה.
לעומת זאת, אספרסו כפול כולל 14 גרם של קפה והוא נחלט בזרוע כפולה. גם אספרסו כפול
אפשר לשתות לפני או אחרי סודה, בהתאם להרגלים ולהעדפות האישיות.
אספרסו מקיאטו הוא
מנת אספרסו עם 2 כפיות חלב מוקצף. מי שמעדיף קפוצ'ינו או הפוך מזמין למעשה אספרסו
קצר, בתוספת של חלב מוקצף בנפרד. קצף החלב תופס בערך 1 ס"מ מהכוס ובמסעדות
מקצועיות יודעים להקפיד על כך. בנוסף, יש גם קפה לאטה שהוא מנת אספרסו קצר בתוספת
חלב חם ללא קצף. קפוצ'ינו או קפה לאטה לא נהוג לשתות עם סודה בגלל שהחלב מבטל את
הערך המוסף.
לסיכום, יש עוד
הרבה דברים שאפשר לדעת על קפה. מי שאוהב קפה ישמח לעקוב אחר החידושים האחרונים
בתחום ולטעום ארומות מעניינות. הקפה מלווה אותנו כבר מאות שנים והוא צפוי להישאר
בסביבה בעתיד.