חוגי שחייה הם חוגים פופולאריים מאד הן עבור ילדים ופעוטות והן עבור תינוקות בני חודשים ספורים. היתרונות שונים בכל גיל, אך גם יש בהם הרבה מן המשותף. תינוק ברחם נמצא בתוך נוזלים והרפלקסים שלו כעובר מלמדים אותו כי עליו להמנע משאיפת הנוזלים לראותיו. לאחר הלידה הרפלקס הזה קיים עוד כחצי שנה כך שדווקא תינוקות בני שלושה עד שישה חודשים קל מאד ללמד לשהות בסביבת מים כיוון שכרפלקס הם יודעים שעליהם להמנע מלנשום את המים בהם הם צוללים. אך האם מדובר בחוג שחייה של ממש?
שחייה לתינוקות לעומת שחייה לפעוטות
כיוון שרפלקס עצירת הנשימה מתחת למים קיים אצל תינוקות קטנים, הרי שחוגי השחייה לתינוקות מחזקים ומשמרים רפלקס זה. לתינוקות בני מספר חודשים קל יותר ללמוד לעצור את נשימתם והלימוד הוא טבעי ומהווה המשך רציף לפעולה שהם ממילא עושים.
בגילאים גדולים יותר יש ללמדם מחדש לעצור את נשימתם. הדבר בהחלט אפשרי וגם מומלץ, אך שיטת הלימוד תהיה שונה ומותאמת לגילאי הילדים המשתתפים בחוג. שחייה של ממש ניתן להתחיל ללמוד מגיל חמש לערך. שחייה כוללת לא רק לימוד צלילה וציפה, תחושת בטחון מתחת למים ומניעת והתגברות על פחדים מפני המים, גודל הבריכה או כיסוי הראש במים, אלא גם לימוד טכניקה מקובלת של שחייה.
מהי בריכת שחייה מתאימה ללימוד שחייה לתינוקות?
תינוקות מרגישים בנוח בטמפרטורה חמימה של 32-33 מעלות. לימוד
שחייה לתינוקות מתבצע בבריכה מחוממת שחומה לא יורד מתחת ל- 27 מעלות. מדובר בבריכה ייעודית למטרה זו.
לימודי שחייה לילדים מגיל חמש יכולים כבר להתבצע בכל בריכת שחייה עם מדריך מתאים.
במה תורמת שחייה לתינוקות להתפתחות?
מלבד שימור הרפלקס הטבעי של עצירת הנשימה מתחת לפני המים, מסתבר כי ככל שהילד מרגיש תחושת ביטחון במים ונע יותר בחופשיות כך בטחונו העצמי עולה והמתאם בין שני הדברים רב. עצירת הנשימה היא מיומנות נדרשת עבור תינוקות ופעוטות כיוון שאחד הסיכונים בהם הם נתקלים הוא טביעה, אפילו במים רדודים או באמבטיה. כאשר תינוק ופעוט יודעים לעצור את נשימתם סכנה זו פוחתת באופן ניכר כיוון שהם יודעים להתנהל תחת המים אפילו אם ראשיהם שקועים במים עד מעל לראשם.
בגילאים מבוגרים יותר לימוד השחייה מלמד את הילד מיומנות חשובה שאינה נרכשת ללא חשיפה לשיעורים אלו. שחייה אינה נלמדת באופן רציף בבתי הספר ואינה חלק מפעולות היומיום שהילד יחשף אליהן ללא שהות בבריכה או בים. חשוב לזכור כי קיימים יעדים שונים ללימוד שחייה לתינוקות ולילדים. בעוד שאת הילדים מלמדים טכניקת שחייה אשר לרוב מתחילה משחיית חזה והמתקדמים יעברו וילמדו שיטות נוספות כחתירה, הרי שתפקיד חוגי שחייה לתינוקות הוא להרגיל את הילדים לסביבת מים והתנהלות נכונה ובטוחה במים.
חוגי שחייה לתינוקות – הקשר ההורי
חוג שחייה לתינוקות מתקיים בבריכה כאשר הילד צמוד משך השיעור כולו להורה אשר תומך בו ומחבק אותו. הקשר הקרוב בין התינוק להורה מחזק את הקשר והבטחון של הילד בהורה ויוצר "בונדינג" חזק אף מחוגים אחרים דוגמת ג'ימבורי שלמרות שגם בהם ההורה נוטל חלק פעיל בשיעור, הרי שהקשר הגופני אינו רציף לחלוטין.
תינוקות וילדים נהנים מהסביבה המימית אשר מחזקת את בטחונם העצמי ובטחונם בגופם. היא מלמדת ילדים החל מגיל ינקות ועד לגילאים גדולים יותר מיומנויות חשובות של התנהלות תחת מים, עצירת הנשימה, ציפה וצלילה ובגילאים מבוגרים יותר את טכניקות השחייה. מדובר בחוג שאין ילד שאינו נהנה ממנו ואפילו ילדים שבמפגש או שניים הראשונים מפחדים מהמים או תינוקות שאינם אוהבים אמבטיות נהנים ולומדים בשיעורי השחייה.