מה זה?
חוויה מתקנת – כך נקרא קפה התיקונים (Repair Café) המקומי בקרית טבעון, הפועל מאז ינואר 2022.
קפה תיקונים הוא מפגש קהילתי שנוצר סביב הרצון לתת חיים חדשים לחפצים לא תקינים. במפגש כזה תמצאו מתנדבים מסורים, כלים וחומרים לביצוע תיקונים במגוון רחב של מוצרים, למשל: בגדים, רהיטים, מוצרי חשמל, אופניים, כלי אוכל, תכשיטים, צעצועים וכו'.
למפגש מגיעים מתנדבים ומתנדבות חובבי תיקונים, כל אחד ואחת מומחה בתחום מסוים אחד או יותר. המבקרים באים עם חפציהם הדורשים תיקון, ומבצעים את התיקונים במקום, בעזרת מתנדבי.ות התיקונים. ברוב המקרים (83% ליתר דיוק) המבקרים יוצאים עם חפץ מתוקן וגם עם ידע או כישורים חדשים בתחום התיקונים. קפה התיקונים הראשון נוסד באמסטרדם לפני 15 שנים וכיום ישנן מעל 3,000 יוזמות מקומיות מסוג זה ברחבי העולם.
חוויה מתקנת היא חלק מתנועה עולמית השואפת לשמר מיומנויות תיקון בחברה ולקדם ייצור מוצרים הניתנים לתיקון. תנועה זו (Right to Repair) רשמה כבר לא מעט הישגים בצורת חקיקה במדינות שונות, המחייבת יצרנים לתכנן את מוצריהם כך שניתן יהיה לתקנם ולספק לבעליהם את המידע וחלקי החילוף הנחוצים לביצוע תיקונים.
למה?
אנחנו, כחברה, זורקים כמויות עצומות של מוצרים, אפילו כאלה שיכולים להמשיך לשמש אותנו היטב לאחר תיקון ממש פשוט. הבעיה היא שהרבה אנשים שכחו שהם יכולים לתקן דברים בעצמם, או שאינם יודעים איך לעשות את זה. מיומנויות תיקון, שהיו בעבר בשימוש יום-יומי בכל בית, אבדו במידה רבה בעשורים האחרונים, בגלל שעלויות הייצור ירדו ועמן מחירי המוצרים. הבעיה היא שהמחירים הסביבתיים של תהליכי הייצור, ממשיכים לעלות. תרבות הצריכה הקפיטליסטית, המעודדת השלכה וקניית חדש, איננה בת-קיימא ומהווה איום על עתידנו. בחוויה מתקנת אנחנו תורמים להפחתת כמויות פסולת דרך הארכת חיי מוצרים. זה מביא גם להקטנת הדרישה למוצרים חדשים, שמשמעותה הפחתה בצריכת חומרי הגלם והאנרגיה ובפליטות גזי החממה הנובעים מתהליכי מיחזור, טיפול בפסולת וייצור מוצרים חדשים.
דרך חוויה מתקנת מתנדבים ומתנדבות בעלי כישורי תיקון נהנים מההזדמנות לעבוד בצוות, להתייעץ וללמוד זה מזה וזוכים להערכת הקהילה. חברי הקהילה לומדים לראות את חפציהם באור חדש ולהעריך את ערכם ומקבלים הזדמנות לרכוש מיומנויות מעשיות חשובות. החוסן הקהילתי שלנו מקבל חיזוק כפול: גם בשיתוף ידע ומיומנויות וגם בהרחבת ההיכרויות והערבות ההדדית.
מפגש חוויה מתקנת בקריית טבעון
איך זה עובד?
מפגשי התיקונים מתקיימים פעם בחודש, בד"כ ביום שישי מ-10:00 עד 13:00, בבניין המגמות בתיכון אורט שברחוב שרת. התאריכים מפורסמים בדף
הפייסבוק ובקבוצת וואטסאפ (להצטרפות כתבו אלי:
054-7871922).
הגיעו עם החפץ שדורש תיקון (ועם הציוד ההיקפי שדרוש להפעלתו, אם יש כזה) וגשו לעמדת הרישום. כשהמתקן.ת המתאים.ה יתפנה תוזמנו לגשת לעמדת התיקונים. שבו בכסא האורח, הניצב מול המתנדב.ת וספרו לו.ה על החפץ שהבאתם ועל התקלה שבו. הישארו לשבת וקחו חלק בתהליך המעניין של איבחון התקלה וביצוע התיקון. ניתן לשאול את המתקן.ת שאלות ולקבל הסברים, לעזור בעבודת התיקון, או רק להנעים את זמנו.ה וזמנכם בשיחה ובהיכרות.
במידה והתיקון הסתיים בהצלחה – נשמח אם תשתפו את כל הנוכחים בחדר בשמחתכם ובהערכתכם למתנדב.ת שעזר.ה לכם, על ידי צילצול באחד הפעמונים הרבים הפזורים על שולחנות העבודה!
מהי השפעת היוזמה על בעלי מקצוע באזור?
רבים תוהים אם מפגשי התיקונים הקהילתיים לא מהווים תחרות למתקנים מקצועיים שזו פרנסתם. התשובה היא: ההיפך הוא הנכון. הפעילות של חוויה מתקנת ממקדת את תשומת הלב באפשרות לתקן דברים ומניעה שינוי תודעתי שמגדיל את מספר הלקוחות הפוטנציאליים של עסקי התיקונים.
רוב התיקונים שאנחנו עושים הם כאלה שאין להם מענה זמין בשוק. לעתים קרובות אנו ממליצים למבקרים לפנות אל אנשי המקצוע המעטים שעדיין פועלים בסביבה, אבל רוב אורחי חוויה מתקנת מגיעים אלינו בגלל שאין בעל מקצוע מתאים או אחרי שנאמר להם במעבדות התיקונים ש"לא שווה לתקן", או "יותר זול לקנות חדש", וזו תקוותם האחרונה לפני שיאלצו לזרוק את המוצר המקולקל.
נעים מאד, אני תמר עופר. עוסקת בקיימות בהיבט האקדמי ובהיבט המעשי. לפני מספר שנים חזרתי מפוסט-דוק בקנדה. במהלך שהותי שם התנדבתי בקפה התיקונים של טורונטו וכשחזרתי לטבעון היה לי ברור שגם לנו מגיע אחד כזה. מצאתי תמיכה נלהבת אצל מנהל תיכון אורט גרינברג, שהזמין אותנו לפעול בצל קורתו, בסמוך לסדנה הקהילתית לקיימות, המשמשת אותנו לתיקונים מסוימים ולייצור חלקי חילוף. לשמחתי הצלחתי גם לאסוף קבוצה נפלאה של כ-40 שותפות ושותפים מוכשרים ומסורים לרעיון, שהתגייסו בשמחה לתיקונים ולתפקידי מינהלה. אנחנו מאד נהנים להפגש אחת לחודש סביב פעילות התיקונים, להכיר את חברי הקהילה, ללמוד זה מזה דברים חדשים ולשתף את הידע שלנו.
נשמח מאוד להכיר גם אתכם באחד המפגשים הבאים!
רוצים להתנדב בחוויה מתקנת או באחד המיזמים האחרים במרכז הקיימות הקהילתי?
צרו קשר: