חברה תתפרק מרצונה כאשר היא לא תוכל להמשיך את העסק. ייתכן שהסיבה לכך היא מחסור בכספים, או משום שנכסי החברה נתפסו על ידי נושים. פירוק מרצון שונה מפשיטת רגל בכך שפירוק מרצון אינו כרוך בהליך משפטי כלשהו. עם זאת, ברוב המקרים פירוק מרצון מחייב את מנהלי החברה להודיע על כך לרשם החברות ולבקש מהם למחוק זאת.
פירוק מרצון של חברה
פירוק מרצון של חברה הוא הליך משפטי המתרחש כאשר החברה מפרקת את עצמה ומודיעה לממשלה. חלק זה דן כיצד ניתן לפרק חברה מרצון, מהם היתרונות והחסרונות של גישה זו, הצעדים שיש לנקוט על מנת לפרק עסק, ומהן כמה דוגמאות לחברות שהתפרקו מרצון. חברה מתפרקת מרצונה כשהיא במצב בריא ומסוגלת לפרוע את כל חובותיה.
כדי להתפרק מרצון, חברה חייבת להיות במצב בריא - עם מספיק מזומנים בהישג יד כדי לשלם את כל חובותיה. הליך הפירוק לפירוק מרצון מתחיל בכך שמנהלי החברה פונים לבית המשפט בבקשה למתן רשות לפירוק. בית המשפט יערוך בדיקה לגבי מצבה הכלכלי של החברה בטרם מתן רשות לפירוק או לא. אם יינתן, אזי הדירקטורים יציעו תוכנית פירוק מרצון לנושים ולבעלי המניות באסיפה הקרויה לשם כך, אותה עליהם לקיים תוך 15 ימים לאחר מתן חופשת הפירוק.
פירוק מרצון הוא הליך משפטי של פירוק חברה בהסכמת בעלי המניות והדירקטורים. החברה מפורקת מרצון ולא בשל גורמים חיצוניים כלשהם כגון פשיטת רגל, פירוק או כינוס נכסים. כמה סיבות שבגללן חברות עשויות לרצות להתפרק מרצון הן: הן השלימו את יעדיהן, הן החליטו להפסיק את פעילותן, הן כבר לא רווחיות או תחרותיות בשוק וכו'.
עם כניסתן של טכנולוגיות חדשות, חברות רבות מתמודדות עם הדילמה האם עליהן להישאר בשוק או לא. חברות רבות בחרו לפרק את עצמן מרצונן כי הן חשות שלא משתלם להן להישאר בשוק. אחת הסיבות לכך שחברות רבות פורקו מרצון היא בגלל תחרות מצד חברות אחרות. זה ישים בעיקר לאותן תעשיות שבהן יש הרבה מתחרים בשוק. הסיבה הנוספת לכך שחברה עשויה לרצות לפרק את עצמה מרצונה היא משום שהיא רוצה להתמקד במגזר עסקי אחר שיהיה רווחי יותר עבורה מהנוכחי.
חברה יכולה להתפרק מרצון על ידי ביצוע תהליך ספציפי. התהליך מתבצע בדרך כלל על ידי הדירקטורים ובעלי המניות של החברה. וגם, זה נעשה לעתים קרובות מסיבות פיננסיות או כדי להימנע מהתחייבויות.
ישנן שלוש דרכים שבהן חברה יכולה להתפרק:
1) פירוק מרצון
2) פירוק בעל כורחו
3) פירוק בצו בית משפט
המונח פירוק מרצון של חברה משמש לתיאור התהליך שבו חברה מתפרקת מרצונה או מפסיקה את פעילותה העסקית. חברה עשויה לבחור להתפרק מרצון אם היא אינה מסוגלת לשלם חובות, איבדה את לקוחותיה או שאין לה מספיק הון להשקעה.
*קרדיט תמונה: freepik